Avukat Bayram: Uyuşturucu suçları konusunda kanunda boşluklar var

TAKİP ET

Son günlerde Şanlıurfa'da bazı kafelerde uyuşturucu satıldığı iddialarının gündeme gelmesiyle gözler, son dönemde giderek çoğalan eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlara çevrildi

Son günlerde Şanlıurfa'da bazı kafelerde uyuşturucu satıldığı iddialarının gündeme gelmesiyle gözler, son dönemde giderek çoğalan eğlence yerleri ve kafe gibi mekânlara çevrildi.

Toplumda ahlaki yozlaşmalara sebebiyet veren eğlence yeri ve kafelerin tabii olduğu mevzuat, denetlenmesi ve bu mekânlarda uyuşturucu satılması iddiaları hakkında Urfanın Nabzı mikrofonlarına konuşan Avukat İbrahim Bayram, önemli açıklamalarda bulundu.

[caption id="attachment_9547" align="aligncenter" ] Av. İbrahim Bayram[/caption]

Uyuşturucu suçları konusunda kanunlarda boşluklar olduğuna dikkat çeken Bayram, bunun önüne geçmek için uyuşturucu kullanma suçunun da en az uyuşturucu ticareti cezasına yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

Uyuşturucu kullanma suçunun en az uyuşturucu ticaretinin cezasına yükseltilmesi gerektiğini belirten Bayram, "Bize göre kanunda bir boşluk vardır. Uyuşturucu Ticareti Suçu TCK 188'de düzenlenmiştir, cezası 10 yıldan başlanmaktadır. Uyuşturucu Bulundurma ve Kullanma Suçu ise 2 ile 5 yıl arasında düzenlenmiştir. Mahkemeler 2 yıldan ceza verip HAGB'ye vermektedirler. Bu durumda satıcılar için bir fırsat olmuştur. Satıcılar genelde uyuşturucu ile yakalandıklarında 'ben içiciyim' demektedir. Hâlbuki kendisi içici değildir. Uyuşturucuyu satacağı zaman önce kendisi kullanıp yakalanması durumunda idrar yoluyla yapılan test sonuçlarında içici veya satıcı olduğuna dair başka delillerde yok ise uyuşturucu kullanmaktan ceza alıp büyük suçtan kurtuluyor. Dolayısıyla uyuşturucunun satılmasına ve yaygınlaştırılmasına neden olmaktadır. Uyuşturucu kullanma suçunun da en az uyuşturucu ticaretlerinin cezasına yükseltilmelidir ki caydırıcı olsun." ifadelerini kullandı.

"Çoğu satıcı ve içicilerin uyuşturucu almak için para bulmadıklarında hırsızlığa tenezzül etmektedirler"

Uyuşturucu satışı ve kullanımının aynı zamanda hırsızlık olaylarına da sebebiyet verdiğine dikkat çeken Bayram,  şunları söyledi.

Hırsızlık da bununla bağlantılıdır. Toplumda yaygınlaşan hırsızlık; çoğu satıcı ve içicilerin uyuşturucu almak için para bulmadıklarında hırsızlığa tenezzül etmektedirler. Dolayısıyla toplumda hırsızlık da yaygınlaşmaktadır. Bunun için bir an önce bu düzenlenmenin yapılmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının ilişkin yönetmeliğe bağlı olduğunu belirten Bayram, "İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğe tabidir. İstirahat ve eğlence yerlerin açılması konusu özellikle 2559 sayılı turist vazife ve salahiyetler kanununa dayanarak yapılmıştır ve başka kanunlar da vardır. İl Özel idare Kanunu, Belediye kanunu, Büyükşehir belediyesi gibi kanunlara dayanılarak çıkarılmıştır. Bu yönetmelikte istirahat ve eğlence yerlerinin nasıl açılacağını kimin yetkili olduğunu, denetiminin kimin tarafından yapılacağını, belirlenen mevzuata uyulmadığı takdirde ne tür müeyyidelerle karşılaşacağını düzenlenmiştir. Belediye sınırları ve mücavir alanları için de bunların izin verilmesine belediye, diğer yerlerde ise il Özel İdaresi yetkilidir." dedi.

"Kolluk orada bir suç işlenirse mevzuata aykırı bir suç işlenmesi halinde orada müdahale ve denetleme hakkına sahiptir"

Kolluk kuvvetlerinin mevzuata aykırı bir suç işlendiğinde istirahat ve eğlence yerlerine müdahale ve denetleme yetkisine sahip olduğunu ifade eden Bayram, "Belediye ruhsatlanmaya verir. Orada istirahat ve eğlence yerlerinin açılıp açılmayacağını öncelikle belirler. Bunu yapmadan önce kolluğun da görüşünü alınır. Kolluk 7 gün içerisinde bunun cevabını verir orada açılıp açılmayacağı hakkında kendi görüşünü bildirir. Daha sonraki durumlarda ise yetkili olan idareler bunları denetler. Kolluk ise orada bir suç işlenirse mevzuata aykırı bir suç işlenmesi halinde orada müdahale ve denetleme hakkına sahiptir ve suç işleme yönünden orayı denetleyebilir. Kabahat işleniyorsa oraya idari para cezası uygular." diye konuştu.

"Yüksek sesli müziklerden rahatsız oluyorlar ise derhal şikâyet hakkını kullanmalıdırlar"

İnsanların, eğlence yerleri gibi mekânlarda çalan yüksek sesli müziklerden rahatsız olduklarında şikâyet hakkını kullanabileceklerine dikkat çeken Bayram, "Hiç kimsenin başka şahısları rahatsız etmeye hakkı yoktur. İş yeri de olsa hiç kimse yüksek sesle müzik çalma hakkına sahip değildir ve başkasını da rahatsız etme hakkına sahip değildir. Mevzuata göre gece saat 01.00'e kadar müzik çalınabilir. Fakat diğer insanları rahatsız edeceği hakkına sahip değildir. Oradaki insanlar bu yüksek sesli müziklerden rahatsız oluyorlar ise derhal şikâyet hakkını kullanmalıdırlar. Şikâyet hakkında kullanmakta kesinlikle imtina etmemelidirler." şeklinde konuştu. (URFANINNABZI)

myanmar bm Üç Kardeşler İttifakı