
Bağımlı Olmak
Bağımlılık nedir? Bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdı
Bağımlılık nedir?
Bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Bağımlılık kronik bir beyin hastalığıdır.
Kimi insan bilgisayar başından kalkmaz, sabahtan akşama kadar hatta akşamdan sabaha kadar da bilgisayar kullanan var. Kimi insan akıllı telefona bağımlıdır gece gündüz elinden bırakmaz. Ki günümüzde telefon bağımlısı olmayan neredeyse yok. Kimi insan sabahtan akşama kadar kahvede kumar oynar, kumara bağımlı olduğu için eve gelmesi ancak yatmak için olur. Kimisi içkiye mubteladır, durmadan içer. Bırakamaz, bağımlısı olmuştur. Kötü ve haram olduğunun farkında olmasına rağmen devam eder yasaklara. Kimi de sigarayı bir türlü terk edemez zararlı olduğunu bile bile.
Son zamanlarda madde bağımlılarının haddi hesabı yok fakat içindeki maddeden dolayı bırakması çok zordur. Allah’ü Teala bizi ve çocuklarımızı bu illetlerden korusun.
Gençlerimiz oyunlara dalar bilgisayar ortamında, kafelerde veya evlerde. Ve saatlerin nasıl geçtiğinin farkına bile varmazlar. Bağımlılık derecesine geldiği için kontrol elden çıkmıştır.
Kimi insan paraya aşırı tapar ve mal çoğaltma sevdasıdır. Bu sevda onu malın kölesi yapmıştır. Öyle müptela olmuştur ki zaman zaman babasını bile tanımaz hale gelir. Mal bağımlısı olmuş ne şekilde olursa olsun yeter ki para olsun işin içinde her şeyi yapar ve malının kendisini ebedi kıldığını zannederek ölümün başkası için geldiğini sanki kendisine uğramayacak hissine kapılarak adeta dünya kazancı ona ahiret kaybını unutturmuştur.
Kimi insanın da kötülükte, kavga ve döğüşte üstüne yoktur. Biri bitmeden diğerine koşar. Hobisi budur belki adamın. Allah ıslah etsin böylelerini.
Peki neden iyi şeylere bağımlı olunmaz? Mesela kendini tutamayıp, beş vakit namazın dışında, durmadan nafile namaz kılmak gibi. Mesela yılda bir ay farz oruç dışında durmadan nafile oruç tutmak gibi. İyilikte sınır tanımamak gibi bağımlılıkları neden yok Müslümanın? Çünkü haram işlerde nefsin arzuları ve şeytanın desteği vardır. Hayırlı ve sevaplı işlerde nefis ve şeytanın engeli var. Aslında haramın kesinlikle yapılmaması gerekiyor, yapılması halinde yapan kişi cezasını kendi çeker.
Ancak keşke insanda iyi ve sevaplı işlerde, dürüstlükte, her çeşit ibadette, tasaddukta, tevazuda sabır ve tahammülde, iyi niyette, iyilikte, hayırda, güler yüzlülükte, merhamette bağımlı olsa yani bırakmasa ne güzel olurdu değil mi?
Allah’a şükür biz beş vakit namazımıza bağımlıyız, bırakamıyoruz. Bir vakit gayri ihtiyari kaçırsak çok sıkılıyoruz ve üzülüyoruz, bu çok önemli aslında. Kimisi de namaza başlamak istese de bir türlü başlayamıyor. Şeytan ve nefis engelini bir türlü yenemiyor. Rabbim hidayet versin biran evvel, başlamalarını nasip eylesin!
Aslında her şey ölçülü olmalıdır.
Sahabeden üç kişi, “Allah’ın Resulü nerede biz neredeyiz? Onun geçmişteki ve gelecekteki günahları bağışlanmıştır” düşüncesi ile O’ndan daha çok ibadet yapmayı kararlaştırırlar. İçlerinden biri: “Ben ömrümün sonuna kadar, bütün gece uyumaksızın namaz kılacağım.” der. İkincisi: “Ben de hayatım boyunca gündüzleri oruç tutacağım ve oruçsuz gün geçirmeyeceğim.”; Üçüncüsü ise: “Ben de sağ olduğum sürece kadınlardan uzak kalacak, asla evlenmeyeceğim.” der. Bu durumu öğrenen Peygamberimiz (s)onların yanına gelir ve kendilerine şunları söyler: “Şöyle şöyle diyen sizler misiniz? Sizi uyarıyorum! Allah’a yemin ederim ki, ben sizin Allah’tan en çok korkanınız ve en çok sakınanınızım. Fakat ben bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Gece hem namaz kılıyor, hem de uyuyorum. Kadınlarla da evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çeviren kimse benden değildir.” (Buhârî, Müslim) Asr-ı saadetten yansıyan bu fotoğraf karesinde de, yine sahabenin ‘sürekli ibadet halinde olma’ gayretlerini görmekteyiz.
Ancak haramda ölçü kavramı yoktur yani azı zarar vermez helal çoğu zarar verir haram diye bir şey yoktur haramlar kökten yasaktır. Azı da çoğu da haramdır. Hatta harama götüren şeyler de haramdır.
Yani bağımlı olacaksa insan en azından yararlı şeylerde bağımlı olmalı durmadan iyilik yapmak gibi.
Selam ve dua ile.