6 Şubat'ta 10 ilde meydana gelen ve ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremin oluşturduğu yıkımın etkisi hâlâ devam ediyor.
On binlerce insanımızı kaybettiğimiz depremde, binalarda olduğu gibi ibadethanelerde de ağır hasar oluştu. Depremin yaşandığı diğer illerde olduğu gibi Şanlıurfa’da da çok sayıda cami ağır ve orta hasar gördü.
Şanlıurfa İl Müftülüğünden alınan bilgilere göre; depremden dolayı 1 cami yıkılmış, 46 cami ağır, 155 cami de orta hasarlı olmak üzere toplamda 192 cami zarar gördü. Yine depremden dolayı 18 minare yıkılmış, 34 minare ağır, 92 minare de orta hasarlı olmak üzere toplamda 144 minare hasar gördü. Hâlihazırda ağır ve orta hasarlı 192 cami ibadete kapalı durumda.
Depremin üzerinden epey zaman geçmesine rağmen camilerin onarılmasıyla ilgili ciddi adımlar atılmış değil. Hasar gören çok sayıda caminin Eyyübiye ilçesi sınırlarında bulunan, inanç turizminin yoğun olduğu tarihi Urfa bölgesinde olması da turizmi olumsuz etkileyeceğe benziyor.
Urfa’da yayın yapan Radyo Urfa’da hasarlı bina ve camilerin konuşulduğu Urfa’nın Nabzı Gündem Özel programına katılan gazeteci Ömer Dodanlı, onarım bekleyen camilerin 850 gün yani yaklaşık 2,5 yıl gibi bir zaman dilimiyle ihaleye verildiğini bunun da çok uzun bir süre olduğunu belirtti.
İhale sürecinin uzun olmasının sakıncalarını anlatan Dodanlı, tarihi ve merkezi camilerin bir an önce onarılarak ibadete açılması gerektiğini söyledi.
Yine aynı programda konuşan araştırmacı-aktivist M.Faik Doğan ise depremden sonra kapatılan camilerin sahipsiz kaldığına dikkat çekerek birçok caminin madde bağımlıların meskeni haline geldiğini söyledi.
Gündeme düşen Yakubiye Mahallesindeki Eski sefalı Camisini örnek gösteren Doğan, İslam’ın bir şiarı olan camilerin içinde olduğu durumun kabul edilemeyeceğini belirterek yetkililerin camilere sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Özel Haber: Osman Gülebak